Kumaş Çeşitleri

Suni deri (PVC, Pu deri)

Suni deri; döşeme, giyim, mobilya, çanta, ayakkabı ve diğer kullanımlarda derinin yerini alan sentetik ya da esnek deri malzemesidir. Suni deri, vegan deri, PU deri ve plither gibi birçok isim altında bilinir.

Suni deri (PVC, Pu deri) hakkında genel bilgilendirme

Suni deri ya da yapay deri, kolajen esaslı doğal derilere alternatif olarak kullanılur. Bir taşıyıcı kumaş malzeme üzerine sentetik polimer kaplanması ve yüzeyinin deriye benzer görünüm ve tutum özellikleri kazandırılması sonucu elde edilen malzemelerdir.

Sentetik deri olarak da adlandırılan bu deri, döşemelik deri, giysi, ayakkabı, aksesuar ve deri benzeri bir ürün istendiği ancak asıl materyalin uygun maliyetli veya uygun olmadığı diğer kullanımlardaki deri yerine kullanılan yapay bir malzemedir. Maliyetler ve özellikler bakımından uygun olsa bile bazı durumlarda ham madde olarak gerçek deri tercih edilmeyebilir. Bu durumda yapay deri kullanılır.

Suni deri (PVC, Pu deri)

Gerçek deriye göre maliyeti çok daha düşük olan suni deriler genellikle giyim kumaşlarında, mobilya döşemelerinde ve otomotiv kullanımlarında kullanılır. Plastik kaplamalı bu derinin en büyük dezavantajı, gözenekli olmaması ve havanın geçmesine izin vermemesidir;

 

Hammadde ve üretim teknolojisinde sağlanan gelişmeler sonucu, son 10 yılda deri yerine sıklıkla kullanılmaya başlanan deri imalatında PU ve PVC kullanılmaya başlanmıştır.

Suni deri (PVC, Pu deri) özellikleri

Bu deri, genellikle gerçek deriye daha ucuz bir alternatif olarak kullanılır. Gerçek derinin özelliklerinin veya görünümünün istendiği ancak gerçek derinin çok pahalı olduğu durumlarda kullanılır. Gerçek deriden farklı olarak, doğal hayvan derisinden elde edilmez. Bu deri, doğal olmayan poliüretan (PU) veya polivinil klorürden (PVC) yapılan insan yapımı bir malzemedir. Daha düzgün, pürüzsüz ve düzenli görünür ve dokunuşa soğuk gelir.
Bu deri yumuşaktır ancak dokunuşta plastik hissi verir. Suya dayanıklıdır ve ayrıca lekelere karşı oldukça dayanıklıdır. Bu deriler daha az emicidir ve bu nedenle temizlenmesi çok daha kolaydır. Gerçek deriye kıyasla daha az dayanıklı olmasına rağmen, çizilmelere ve kesilmelere karşı oldukça dirençlidir. Bu da onu döşeme için ideal bir seçim haline getirir.
Bu deri, gerçek deri gibi görünmesi için deri kaplama ve doku ile suni olarak basılmış polyester gibi sentetik kumaş bazından yapılır.

Suni Deri Kullanım Talimatı

  • Çamaşır suyu kullanmayınız.
  • Kimyevi solventler kullanmayınız.(Gaz, benzin, mazot, tiner, aseton)
  • Kuru temizleme yapılamaz.(PVC karışımlarda)
  • Kuru temizleme yapılır. (Poliüretan + Poliüretan Gumilerde)
  • Sadece elde sabunlu su ile yıkanır. En yüksek sıcaklık 30 derecedir
  • Nemli veya sabunlu bez ile silinir. Kesinlikle alkol ihtiva eden temizlik deterjanları, kolonya ve benzeri sıvılarla silinmemelidir.

Suni deri çeşitleri

PVC, PU deri olmak üzere iki alt kategoride sınıflandırmak mümkündür.

Polivinilklorit (PVC) 

PVC deri olarak adlandırılan, suni deri sanayinin ilk dönemlerinde sadece PVC kaplama yapılmıştır. Oldukça geniş kullanım ve uygulama alanı bulunan PVC kaplama ürünler diğerlerine göre daha ucuzdur. PVC kaplama suni deriler; döşeme, ev ve ofis döşeme, çanta, terlik, ayakkabı, kaban, mont vb dış giyim, saraciye ve aksesuar alanlarında kullanılmaktadır.

Poliüretan (PU)

PU, poly-urethane kelimelerinin kısaltmasıdır. Pu deri poliüretanları basitçe diol yapılı polioller, diizosiyanatlar ve zincir uzatıcıların reaksiyonları ile bir solvent sistemi içerisinde sentezlenmektedir. Reaksiyonda kullanılan poliollerin tipine göre deri poliüretanları mekaniksel kuvvet, düşük sıcaklıkta esneklik, kimyasal direnç ve hidroliz direnci gibi özellikler kazanmaktadır.

Suni Derinin Artıları ve Eksileri Nelerdir?

Diğer tüm malzemeler gibi bu derinin de hem artıları hem de eksileri vardır. Suni derinin avantaj ve dezavantajlarını özetlersek:
Artıları
1. Ekonomik
Suni deri, gerçek deriden çok daha ucuz ve ekonomiktir, bu da onu hakiki deriye ekonomik bir alternatif haline getirir.
2. Çok yönlülük
Çok yönlüdür, tercihe göre çok çeşitli renklerde, dokularda ve parlak ve mat gibi yüzeylerde üretilebilirler.
3. Düşük bakım
Gerçek deri ile karşılaştırıldığında, çok az bakım gerektirir. Temizlemesi kolaydır ve kuru veya nemli bir bezle kolayca silinebilir.
4. Leke tutmaz
Gerçek deriden farklı olarak nemi tutmaz ve bu nedenle lekelere karşı dayanıklıdır. Lekeler kuru veya nemli bir bezle kolayca silinebilir.
5. Su geçirmez
Su geçirmez plastik taban kaplamasından yapılmıştır ve bu nedenle suya büyük ölçüde dayanabilir.
6. Çalışması kolay
Kolayca kesildiği ve dikerken sağlam kaldığı için zanaatkarlar için daha kolaydır.
Eksileri
1. Nefes Alamaz
Suni deri nefes almaz ve uzun süreli kullanımlarda cilde rahatsızlık verebilir ve yapışabilir.
2. Yıpranma ve eskime
Gerçek derinin aksine, iyi yaşlanmaz ve düzgün eskimeden yani uzun süreli kullanım veya durağan kalmanın sonucunda yüzeyin görünümünün doğal değişimi özelliğinden yoksundur. Belli bir kullanım ömründen sonra, çatlaklar ve soyulma ile karşılaşılır. Zamanla parlaklığını kaybeder ve matlaşır.
3. Çevresel etki
Üretimi önemli miktarda çevresel atık oluşturur. Ayrıca kolayca biyolojik olarak bozunmaz ve suni deride kullanılan kimyasallar genel çevresel bozulmaya katkıda bulunur.
4. Dayanıklılık
Suni deri, gerçek deriye göre daha az dayanıklıdır. Kolayca çatlar ve delinme ve yırtılmaya karşı savunmasızdır.
5. Koku
Bazı tüketicilerin gerçekten tercih ettiği doğal deri kokusuna sahip değildir. Suni deri, pek çok kişi tarafından tercih edilmeyen plastik benzeri bir kimyasal kokuya sahip olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

3 × two =