Nano kumaş özelliklerini anlamak için, öncelikle onların özelliklerini ve niteliklerini değiştirmek için atomların ve moleküllerin seviyesinde liflerin manipülasyonu sağlayan nanoteknoloji keşfetmek gerekir.
Bir nanometre bir metrenin milyarda biridir. Bir nano saniye saniyenin milyarda biridir.
Nano kumaş nedir?
Nanoteknoloji kumaş, süperhidrofobiklik (aşırı su direnci), koku ve nem giderme, artan esneklik ve mukavemet ve bakteri direnci gibi sıradan malzemelere avantajlı özellikler veren küçük parçacıklarla tasarlanmış tekstillerdir.
Nano kumaşların faydaları
Nanometre (Nm) reçinelerinin, mevcut tekstil ipliğindeki lif davranışını değiştirdiği gösterilmiştir. Nanometre (Nm) reçinelerinin geleneksel çözgü boyutu formülasyonlarına dahil edilmesi dokuma performansını iyileştirir, kumaş kalitesini iyileştirir ve maliyeti düşürür.
1959’da California Teknoloji Enstitüsü’nde düzenlenen bir sempozyumda, Nobel fizikçi Richard Feynman moleküler düzeydeki etkilere yönelik araştırmalar önerdi. Sunumunun başlığı, çok küçük moleküllerin araştırılmasına ve geliştirilmesine ve bunların modifikasyonlarına atıfta bulunan “Altta Bolca Yer Var” idi.
Nanoteknoloji konseptinin tanıtılması ve kabul edilmesi arasındaki süre, 1930’larda Carl Marvel tarafından tanıtılan yüksek moleküler ağırlıklı sentetik polimerlerin geliştirilmesindeki uzun dönemi yansıttı.
Patentli Nanotex kaplamalı kumaşın piyasaya sürülmesi, nanoteknolojinin akademi ve endüstriye olan potansiyelini uyandırdı. Bu teknolojiye yönelik Araştırma ve Geliştirme, kısa süre içinde dünya çapında çeşitli endüstrilerde ortaya çıktı. Tekstil yayınlarının, kumaş üzerinde alışılmadık sonuçlar için yeni bir nano kaplama duyurmaması nadir görülen bir sorundu. Nanoteknoloji, hiç düşünülmemiş pazarlara ilham verdi.
Nano döşemelik kumaş üretimi
Tekstildeki nanomalzemelerin, askeri personel, itfaiyeciler ve sağlık çalışanları, OSGB, iş güvenliği gibi acil hizmetlerde yer alan işçiler için koruyucu giysi üretimi için son derece değerli olduğu kanıtlanmıştır.
Nano mühendisliği yapılmış tekstillerin üretimi için farklı yöntemler vardır.

Nano kumaş
Nanopartiküllerin tekstil elyaflarına uygulanmasında kullanılan sol-jel, polimerizasyonu gibi kaplama teknikleri vardır. Kaplama teknikleri dayanıklılığı artırarak, kumaşı aşırı hava koşullarına dayanıklı hale getirir. Aktif maddeler ve taşıyıcı ortam gibi nano kaplama malzemelerinin bileşimi kumaşların yüzey dokusunu değiştirebilir.
Bir nanofiber, elektrospinning yöntemi ve bölünmüş eğirme işlemi ile üretilir. Nano lifler, filtrasyon, yüksek yüzey alanı, geçirgenlik ve ince tabakalar gibi işlevli özelliklere sahiptir. Bu kumaşlar, havada bulunan zehirli gazları, patojenleri (bakteriler, virüsler) ve zararlı maddeleri filtreleyebilir.
Su İtici Kumaş
Yağmura karşı belirli bir derecede koruma sağlayan su itici kumaşlar için detaylara bakabilirsiniz.
Nano kumaş özellikleri
- Dayanıklılığı daha yüksektir.
- Koruyucudur.
- Ektrem hava koşullarına daha dayanıklıdır.
- Havada bulunan zehirli gazları, patojenleri (bakteriler, virüsler) ve zararlı maddeleri filtreleyebilir.
- Nanopartiküller kumaşlara tokluk kazandırır.
- Gerilme mukavemeti yüksektir.
- Nano bazlı elyafların anti statik özelliği, tüy ve toz gibi statik maddelerin itilmesine yardımcı olur
- Antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
- Antibalistik alev geciktirici özelliklere sahiptir.
- Hameleon etkisini koruyabilir.